Noua Zeelanda

Noua Zeelandă (Aotearoa în maori, New Zealand în engleză) este o ţară compusă din două insule mari şi mai multe insule mici, situate în sud-vestul Oceanului Pacific. Printre naţiunile Pacificului de Sud, Noua Zeelandă are cea mai mare şi cea mai industrializată economie şi este a doua după Papua Noua Guinee ca populaţie. Noua Zeelandă este notabilă pentru izolarea ei, fiind separată de Australia, la Nord-Vest, prin Marea Tasmaniei (cca. 2000 km distanţă). Cei mai apropiaţi vecini sunt Noua Caledonie, Fiji şi Tonga. Majoritatea populaţiei este formată din descendenţii europeni (Pakeha – în limbajul localnicilor), indigenii Māori fiind cea mai mare minoritate. Non-Māori polinezieni (samoanii) şi populaţia asiatică constitue de asemenea minorităţi importante, în special în oraşe.

Oficial, Elisabeta a II-a a Marii Britanii este Regina Noii Zeelande şi este reprezentată în ţară de Guvernatorul General al Noii Zeelande (funcţie non-politică). Puterea politică este deţinută de Primul Ministru care este conducătorul guvernului în Parlamentul Noii Zeelande, ales democratic. Monarhia Regatului Noii Zeelande include Insulele Cook şi Niue, care sunt total auto-guvernate, Tokelau, care se transformă în forma auto-guvernată, şi Colonia Ross pe care Noua Zeelandă o revendică în Antarctica.

Alte informatii aici.

Vederi din Noua Zeelanda: 1; 2; 3;

2 comentarii (+add yours?)

  1. Zorro
    apr. 28, 2011 @ 06:16:01

    de unde v-ati luat datele, ca e aproape 100% agricultura. Nici o industrie. Agricultura, comert si turism. Industrie inca n-am vazut in cei 9 ani de cand locuiesc aici, dar am auzim de asamblare piese electronice si cauciurcuri care s-a inchis acum 2 ani. Probabil vor mai fi , dar la scala f f f f f mica. Complimente

    Răspunde

  2. rebelu
    apr. 28, 2011 @ 15:54:05

    wikipedia. ( vezi in partea de jos ” alte informatii aici. ” )

    multumesc si te mai astept pe aici.

    Răspunde

Lasă un comentariu