Cehia

Cehia (cehă Česko), oficial Republica Cehă (Česká republika), este un stat intracontinental situat în Europa Centrală. Se învecinează cu Germania la vest, Polonia la nord, Slovacia la est și Austria la sud. Cuprinde trei regiuni istorice — Boemia, Moravia și o parte a Sileziei — iar întreaga suprafață a ei alcătuiește peste 78.000 km². În 2008 număra peste 10 milioane de locuitori. Administrativ este împărțită în 14 regiuni cu autoguvernare, iar capitala este Praga.

Cehia a apărut o dată cu statalitatea cehă din cea de-a doua jumătate a secolului al IX-lea. Între 1526–1918 teritoriile cehe au făcut parte din Imperiul Austriac, iar între 1918–1992 (cu o întrerupere în timpul celui de-al Doilea Război Mondial) a constituit, împreună cu Slovacia, statul cehoslovac. Statul ceh a fost restituit formal la data de 1 ianuarie 1969 sub denumirea de Republica Socialistă Cehă (Česká socialistická republika, de la 1990 s-a renunțat la cuvântul „socialistă”) fiind una dintre țările federale ale Republicii Socialiste Cehoslovace (care din 1990 a purtat numele de Republica Federală Cehă și Slovacă). Federația a dispărut la data de 1 ianuarie 1993, rezultând în independența Cehiei și a Slovaciei. Simultan a fost introdusă Constituția Republicii Cehe.

Republica Cehă este un stat democrat cu o constituție liberală și sistemul politic multipartid. Șeful de stat este președintele republicii, iar organul legislativ — parlamentul bicameral. Cehia este membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și a Uniunii Europene. Face și parte din Grupul de la Visegrád.

Alte informatii aici.

Vederi din Cehia: 1;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: