Cartofilie

Cartofilia este o ramură a filateliei care se ocupă cu colecţionarea, studierea şi expunerea cărţilor poştale ilustrate.

Cartea poştală ilustrată, în limbajul cotidian – vedere – este o bucată de carton de mărimi conform standardelor stabilite, unde o faţă reprezintă fie o reproducere, fie un desen sau fotografie, iar cealaltă este destinată mesajului.

Strămoşii cărţii poştale îşi trag rădăcinile din cele mai vechi timpuri, acestea reprezentând nişte plăci din argilă cu diverse inscripţii şi imagini. Pentru a păstra „în taina” mesajul acestor plăci, acestea erau acoperite cu un strat subţire din argilă, ce pare a fi şi predecesorul plicului poştal. Când tăbliţa ajungea la destinatar, aceasta era supusă din nou arderii, unde se formau nişte aburi care ajutau „să se dezlipească „plicul” de tăbliţă. Ulterior, argila a fost înlocuită cu papirusul, pergamentul, coaja de mesteacăn.

De obicei cărţile poştale au mărimea 9×14 cm sau 10,5×14,8 cm. Dar aceste dimensiuni nu sunt stricte, se cunosc cărţi poştale care nu corespund acestor mărimi. Clasic, cărţile poştale au ca material cartonul, deşi există cărţi poştale şi din lemn, piele, masă plastică.

Timpul a transformat cartea poştală într-un veritabil document de epocă, fixând în acea bucăţica de carton viaţa reală, depunand marturia sa pentru a contempla, studia, analiza trecutul. Intr-o formă concisă ne vorbeşte despre evenimente, oameni, localităţi, rămânând o fereastră deschisă spre lumea istoriei si culturii. Dincolo de casele ce nu mai există, de peisajele dispărute, stă „memoria ilustratelor”, uneori unicul document ce atestă prezenţa lor în trecutul noastră.

 

 

3 comentarii (+add yours?)

  1. vio
    feb. 22, 2011 @ 16:23:58

    salut.
    nu stiam ce e aia cartofilie. cind am vazut in meniul tau din dreapta, m-am gindit ba chiam am sperat sa fie cu carti. fie, si vederi cu carti:-)

    Răspunde

  2. vio
    feb. 22, 2011 @ 16:24:42

    a se citi harti mai sus in loc de carti 🙂

    Răspunde

  3. rebelu
    feb. 23, 2011 @ 16:57:40

    buna vio! ma bucur ca ai mai trecut pe aici!

    mi-am dat seama! colectia de harti se cheama atlas geografic!

    Răspunde

Lasă un comentariu