Biblia alimentara
In urma cu cativa ani, credeam ca orice aliment este bun. Alegeam cele mai colorate mancaruri, cele mai dulci. Nimeni nu se gandea ca poate fi ceva in neregula. Ca nu tot ce se poate manca este si bun. In ultimii ani, insa, peste tot auzi cat de nocivi sunt anumiti aditivi alimentari. Auzim des de E-uri. Ca unele sunt bune, ca altele nu. Dar ce te faci cand esti la un magazin si vrei sa iti cumperi ceva? Te uiti la toate etichetele si incerci sa iti aduci aminte care sunt suspecte sau cancerigene si care nu. Sau daca sunt trecute denumirile chimice incerci sa iti amintesti de orele de chimie din scoala si incepe sa iti para rau ca atunci te gandeai la cu totul altceva decat iti spunea dascalul. „Aditivii alimentari sunt cunoscuti sub denumirea codificata de E-uri. E-ul vine de la Europa. Ei au o numerotatie alfanumerica pentru a usura recunoasterea lor. Pentru ca populatia a inceput sa aiba o oarecare retinere fata de E-uri, de multe ori fabricantii folosesc denumirea chimica”, spune prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, membru al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, directorul general al Institutului de Cercetari Alimentare. Dar ce sunt exact aditivii alimentari? Exista mai multe definitii ale E-urilor. „Aditivul alimentar este orice substanta care, in mod normal, nu este consumata ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar caracteristic, avand ori nu o valoare nutritiva prin a carei adaugare intentionata la produsele alimentare in scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare, transport si depozitare ori a unor asemenea produse alimentare devine sau poate deveni ea insasi sau prin derivatii sai directi sau indirecti o componenta a acestor produse alimentare”, spune profesorul Mencinicopschi una dintre definitii. Profesorul ne ofera si o definitie mai pe intelesul nostru: „Niste substante care nu sunt ingrediente si se folosesc in cantitati foarte mici si au valori nutritive foarte mici. Sunt conservanti, antioxidanti, coloranti, dau gust placut. Nu este posibila utilizarea aditivilor alimentari pentru a masca defecte ale alimentului. Aditivii se folosesc inainte ca produsul sa iasa pe piata. Care sunt insa consecintele consumarii alimentelor care contin E-uri? Pot aparea chiar sangerari interne si modificari ale organelor. De regula, produsele alimentare ieftine sunt si cele mai bogate in E-uri nocive. In loc sa promoveze o politica dura, dar sanatoasa chiar si fata de aditivii considerati a fi cel putin suspecti, legislatia romana este mai mult decat permisiva. Circa 70% din bolile romanilor sunt provocate de alimente, mai precis de ce contin acestea. „Populatia nu trebuie speriata, ci educata, sa cunoasca exact lista E-urilor cu probleme, lista celor suspecte si lista celor bune. Daca vrea cu bunastiinta sa se otraveasca, sa o faca macar in cunostinta de cauza”, mai spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi.
ioniboni
nov. 05, 2010 @ 23:10:56
Interesant si totusi neimportant.
Adica e interesant cate ” otravuri” bagam constienti in noi, dar neimportante aceste sfaturi cat timp nu tinem cont de ele.Daca s-ar tine cont, in ceva timp , probabil din lipsa vanzarilor , ar fi desfiintate de pe piata produsele cu E-uri…
rebelu
nov. 06, 2010 @ 09:13:52
… dar putem incerca!
macar noi doi sa nu mai cumparam produse cu e-uri.
ioniboni
nov. 06, 2010 @ 21:19:03
Da am putea dar cate cu adevarat nu au E-uri?:)
rebelu
nov. 06, 2010 @ 22:46:24
se mai gasesc. greu si scump da’, se mai gasesc.
Lumy
dec. 25, 2010 @ 09:01:51
Greu dar de multe ori nu foarte scump, mancati mai mult produse naturale neprocesate: de la tarani de pe piata, preferati de ex lapte de casa decat cel super procesat din peturi.si exemplele pot continua, depinde doar de noi.
rebelu
dec. 25, 2010 @ 09:28:25
sunt de aceiasi parere dar cu un mic amendament. trebuie mare atentie si in ceea ce priveste produsele traditionale si naturale. foamea de bani este atit de mare in zilele noastre incit tentatia e pe masura si eu unul sunt convins ca mare parte din produsele naturale sunt naturale doar pe eticheta.
… chiar luate de la tarani.
Lumy
dec. 25, 2010 @ 13:39:34
E adevarat ca multi tarani se jura ca sunt produse ecologice insa au fost ”ajutate” sa creasca cu multe chimicale…trebuie luat de la oameni de incredere si testati.
rebelu
dec. 26, 2010 @ 09:45:50
ei, atunci sa avem noroc in gasirea unor astfel de oameni!
…citi or mai fi!
Shayna
ian. 19, 2011 @ 17:27:29
Uite, eu sunt o fata careia chiar nu ii place mancarea, si asta nu pentru ca sunt fitoasa sau mai stiu eu cum, pur si simplu nu imi place sa mananc si o fac doar pentru ca insista mama sau pentru ca am nevoie de hrana ca sa traiesc. As fi preferat sa ma hranesc cu aer, cu apa, eventual fructe si doar uneori legume, dar nu se poate…Din motive de sanatate ma hranesc( asa, putin cat pot eu) cam cu de toate, incercand sa gasesc alimente cat mai naturale. Nu am nicio siguranta ca este chiar asa!
rebelu
ian. 19, 2011 @ 18:03:06
inseamna ca ai o silueta de invidiat!
Lumy
nov. 27, 2011 @ 08:30:19
Si cand ma gandesc cate energizante beam eu…acum n-am mai pus gura pe asa ceva.
rebelu
nov. 27, 2011 @ 09:18:33
si bine faci!
Samira
iul. 27, 2012 @ 13:41:01
Produse neprocesate de la tarani ? Uite ca eu stau la tara si o paine tot trebuie sa imi cumpar de la magazin , mustar la fel , vegeta la fel,si multe altele ca nu cresc toate in pomul din spatele casei.
Problema vine de sus , daca sunt atat de toxice de ce mai sunt lasate pe piata ?
rebelu
iul. 28, 2012 @ 18:10:40
se pare ca suntem prea multi si planeta asta nu ne poate hrani pe toti. si atunci solutia este sa facem, de ex., bobul de mazare cit pepenele. nu conteaza prin ce mijloace ca doar am zis ca suntem prea multi.
Lorena
ian. 28, 2013 @ 11:31:58
Din pacate, omenirea se indoapa cu otravuri … si multi chiar constientizeaza aspectul …insa … it’s too addictive … i sopose …
Lorena
ian. 28, 2013 @ 11:33:50
Nu cred ca planeta nu ne poate hrani pe toti … sunt atate terenuri fertile care sunt lasate in paragina … aici intervine comoditatea, goana dupa a produce multi bani in timp scurt … eu cam asa vad nesimtitre industria;lior din domeniul alimentar … nu contaza ce dau omului sa manance … ei sa traiasca bine …
rebelu
ian. 28, 2013 @ 19:40:06
si eu sunt de acord ca planeta ne poate hrani pe toti. ( eram ironic in comentariul de mai sus ).
numai ca risipa e atit de mare! si foame de bani la fel. din pacate.