Anglia

Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord (engleză United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) este un stat independent în Europa de Vest. Este compus din patru ţări tradiţionale: Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, precum şi din mai multe teritorii dependente. Capitala sa este oraşul Londra.

Regatul Unit este numit, în mod obişnuit, în româneşte, Marea Britanie, chiar dacă acest nume nu este întru totul corect, deoarece Marea Britanie desemnează doar Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor. Regatul Unit nu trebuie însă confundat cu Anglia – una din ţările constituente.

Cea mai mare parte a sa este situată lângă coasta continentală de nord-vest a Europei continentale, regatul fiind înconjurat de Marea Nordului, Canalul Mânecii şi de Oceanul Atlantic.

Regatul Unit de acum s-a construit în jurul regatelor independente ale Angliei şi Scoţiei, ambele existente încă din secolul al X-lea. Ţara Galilor face parte din Regatul englez începând cu 1535. Prin Legea Uniunii din 1707, Anglia şi Scoţia se unesc de drept sub un singur monarh, formând Regatul Marii Britanii; cele două regate fuseseră conduse de acelaşi monarh încă din 1603.

După aproape un secol, în 1800, parlamentul a votat aşa-numitul Legea Uniunii din 1800, prin care numele ţării se schimba din nou, în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei. Se consfinţea astfel aducerea treptată a Irlandei sub controlul englez, proces care a avut loc între secolele al XII-lea şi al XVII-lea. Cu toate acestea, disensiunile interne privind felul cum este guvernată Irlanda au dus la proclamarea independenţei Irlandei în 1922 , care păstra un statut de dominion. Partea de nord (Irlanda de Nord, uneori numită Ulster) a rămas în componenţa Regatului Unit, aceasta determinând ultima modificare a numelui statului în forma lui actuală, de Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

alte informatii aici.

Vederi din Anglia: 1; 2; 3; 4; 5;

Reclame

2 comentarii (+add yours?)

 1. Lorena
  sept. 19, 2012 @ 12:23:52

  foarte inyteresant blogul tau … e bine de stiut ca exista un locsor unde poti gasi asemenea informatii

  Răspunde

 2. rebelu
  sept. 19, 2012 @ 16:43:26

  ma bucur ca iti place. te voi primi cu drag de cite ori vei binevoi sa mai treci pe aici.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: