Misterele Romaniei ( 149 )

Apa certificata international

Sursa din Bucegi a facut obiectul unor studii de laborator înca din 1927. Primele analize au confirmat ca apa de acolo este extrem de pura. In 1930, studiile asupra apei au fost reluate în Romania si preluate cinci ani mai tIrziu de o societate franceza. Rezultatul este de fiecare data acelasi: toti indicatorii calitativi ai apei de la Sapte Izvoare au un standard de calitate extrem de ridicat, nivelul de bacterii fiind aproape de zero, în timp ce nivelul maxim admis este de 5. De asemenea, cantitatea de azotati si azotiti este egala cu zero. Au urmat studii realizate In perioada martie 1981 – februarie 1982 de societatea Hidrotehnica. Imediat dupa aflarea rezultatelor, Ceausescu a cerut ca zona sa fie închisa, iar accesul la rezultatele analizelor strict limitat. Dupa Revolutie, analizele au fost reluate în Bucegi. Si de aceasta data, studiile de la Institutul Fresenius din Germania si cele ale Laboratoarelor Larex au stabilit ca apa din Muntii Bucegi are parametrii necesari pentru a sta alaturi de celebrele produse din Occident: Evian sau Perrier.

Munte al misterelor dacice

Sapte Izvoare nu este singurul obiectiv de acest gen din respectivul masiv muntos. Pe platoul Muntilor Bucegi, la peste doua mii de metri altitudine, se afla mai multe vestigii transformate în adevarate enigme. Unul dintre ele este plasat chiar pe vârful cel mai înalt al masivului, la peste 2.500 de metri. Alaturi de izvoare, Sfinxul si Babele sunt teatrul supozitiilor ca pe platoul din Muntii Bucegi era plasat enigmaticul Kogaion, locul sacru al geto-dacilor.

Legenda si dovezile stiintifice despre apa de la Sapte Izvoare nu au ramas neexploatate. Dupa 1990, un grup de oameni de afaceri din judetul Dâmbovita a lansat pe piata apa din Bucegi. S-au investit atunci aproape zece milioane de dolari în lucrari de captare si de aducere a apei la o statie de îmbuteliere. Obiectivul întregii investitii era ca apa sa fie adusa din munte direct prin conducte la statia de Imbuteliere din localitatea Moroeni, astfel încIt lichidul sa intre în contact cu aerul de la suprafata numai cInd consumatorul deschide dopul sticlei de apa plata. La vremea lansarii, s-a stabilit chiar si un pret pentru apa minune: 12.000 de lei pe litru. In scurt timp, produsul a fost inclus în programul national „Fabricat In Romania“.

continuare

Reclame

Un comentariu (+add yours?)

  1. Trackback: Misterele Romaniei ( 148 ) | Caleidoscop

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: